Acest site este cofinantat de Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Autentificare
Utilizator:
Parola:
Inregistreaza
Am uitat parola
 

Meniu
 Acasa
 Cursuri
 Ghid de afaceri
 Firme
 Evenimente
 Lista Newsletter
 Ghid de utilizare
 Consultanta
 Linkuri utile
 Consultanta
 Contact
 FAQ
 
 
La ce se pricepe mai bine echipa voastra? HTML, CSS, WordPress, PHP sau altele?
Chiar daca nu stii foarte bine ce inseamna toate elementele de mai sus, este bine sa stii in mare ce pot sa faca designerul si echipa lui. In ziua de azi, web design nu mai inseamna HTML si pagini statice ca in anii `90. Acum exista interactivitate si conectivitate. Poti sa faci un website simplu ca o brosura sau complicat ca o retea sociala, propria ta retea sociala unde membrii se pot inscrie, iar acccesul este limitat. Cu cat un website este mai complicat, cu atat nevoile tale ajung sa se indrepte mai mult catre un web developer decat catre un web designer, o persoana care poate sa duca la indeplinire cerintele tale in ceea ce priveste functionalitatea website-ului. Sau bineinteles catre o agentie cu o echipa experimentata si profesionista.


Dezvoltatorii sunt cei care stapanesc limbaje de programare ca PHP, MySQL sau CGI. In schimb, designerii sunt cei care se indreapta mai mult spre partea artistica, cu aptitudini catre grafica, cunoscand HTML, CSS si chiar si Javascript. Intrebandu-i aceste lucruri, poti sa iti dai seama daca au capacitatea de a duce la indeplinire cerintele tale legate de website. Sa gasesti o persoana care sa poata sa faca toate aceste lucruri este greu, de aceea in multe situatii se ajunge la lucrul in echipa.

Cat de repede puteti sa faceti un draft de web site si cat dureaza in mod normal un astfel de proiect?


La prima vedere pare o intrebare banala si nu foarte importanta, dar atunci cand depinzi de un buget sau de un interval de timp, cu siguranta va conta pentru tine raspunsul la aceasta. Cu cat ai nevoie mai repede de acesta, cu atat vei plati mai mult. De altfel, te ajuta atunci cand iti faci agenda. Daca stii ca esti o persoana care mai mereu gaseste cate ceva de facut la un proiect, care face modificari in mijlocul proiectului, atunci nu numai timpul de executie va creste, ci si costurile totale. Fixeaza-ti de la inceput proiectul si ce presupune acesta si stai de vorba cu designerul. Cu cat esti mai concentrat, cu atat timpul de realizarea a web site-ului va scadea si la fel si costurile.

Care este modalitatea de lucru si cum comunicati evolutia proiectului?


Nu sunt putine plangerile atat din parte clientilor cat si din partea designerilor legate de problemele de comunicare. Acestea pot sa apara de ambele parti. Atunci cand clientul ii lasa mana libera designerului pana la final si apoi spune ca nu este ceea ce isi doreste, cu siguranta este implicata mai multa munca decat atunci cand sunt „cateva mici modificari”. Chiar daca nu este placut sa ai mereu clientul langa tine care sa te supravegheze, este bine sa mentii o comunicare constanta cu acesta pentru a evita situatii in care poti ajunge sa iti vezi munca pierduta pentru ca nu corespunde cu cerintele clientului. De ambele parti ar trebui sa existe verificari periodice pentru a fi siguri ca celalalt respecta sau primeste ceea ce trebuie.

Care sunt consultanta si ajutorul pe care le primesc odata cu pachetul acesta de servicii?


De cele mai multe ori, designerii construiesc pachete de servicii care includ si cateva ore de suport si de modificari, dar intr-o anumita masura. Atunci cand investesti o suma mica pe un astfel de pachet, sa nu te astepti la un numar nelimitat de modificari pe termen lung. Majoritatea acestora iti accepta un numar de modificari, dar pana la un anumit punct. Dupa acesta nu mai este gratis ce vrei.


Uneori mici modificari din punctul tau de vedere de fapt pot dura pana la cateva ore sa fie implementate si aplicate. Un bun designer iti va spune de la inceput daca acest lucru este bun sau va afecta in mod negatic proiectul. Fii clar in exprimare si o sa observi ca dezvoltarea proiectului tau impreuna cu designerul va curge lin si te vei incadra in buget.

Ce suport oferiti dupa terminarea proiectului?


Este bine sa intrebi acest lucru, indiferent ca ai nevoie de suport imediat dupa terminarea acestuia sau chiar si dupa o anumita perioada. Si asa stii si care sunt costurile, iar colaborarea dintre voi este clara si deschisa.

Care este procedura normala daca proiectul nu este satisfacator?


Atunci cand ai un proiect mare, sa platesti in avans o mare parte din bani nu este o asa buna idee. Unii chiar te lasa balta in ciuda eforturilor si cautarilor tale. Sau in alte dati, pur si simplu realizezi ca nu lucrati bine impreuna.


In multe cazuri, returnarea banilor se face integral, mai ales daca este vorba de produse, dar atunci cand sunt implicate servicii, iar timpul pierdut nu mai poate fi recuperat, nu se mai poate pune problema returnarii banilor, sau cel putin nu in aceeasi masura ca in cazul unor bunuri. Tocmai de aceea trebuie specificat clar care sunt termenii si conditiile colaborarii inca dinainte ca aceasta sa inceapa.

Ce tehnologie folositi pentru a dezvolta website-ul si o voi putea folosi si eu pentru a-l updata singur?


Pentru a evita situatia in care cineva iti creeaza o aplicatie si apoi te lasa cu ea, fara a-ti lasa posibilitatea de a o putea upgrada, cel mai bine este ca sa fie folosite limbaje de programare si tehnologii cat mai populare si cat mai des folosite, mai ales ca nu te ajuta daca ai o aplicatie dezvoltata intr-un limbaj pe care il stiu doar cativa oameni. Costurile pentru modificari pot fi cu mult mai mari pentru mici modificari decat pentru dezvoltarea de la zero.

Exista costuri suplimentare pentru aceste softuri sau tot ce recomandati pentru dezvoltarea acestui website necesita licente?


Aceasta intrebare este foarte importanta pentru proiectul tau, daca nu chiar cruciala, mai ales ca iti poate afecta direct bugetul. Este bine sa stii de dinainte daca proiectul implica costuri si catre terte parti.

Ne-am dori ca domeniul si dreptul de reprezentare sa fie pe numele reprezentantului nostru. Se poate face acest lucru?


Acest aspect este foarte important. Atunci cand nu detii constrolul asupra numelui website-ului tau, poti sa intalnesti designeri care iti fac schimbarea de nume numai contra-cost, ceea ce este dezavantajos pentru tine. Acesta poate detine controlul asupra website-ului tau, iar metoda de a rezolva acest lucru sa fie foarte anevoioasa. Cel mai bine este ca de la bun inceput sa achizitionezi pe numele tau domeniul.

Pot sa vad un portofoliu de web site-uri pe care le-ati facut pana acum? Aveti cumva un web site demo asemanator cu al meu?


Acest lucru te ajuta sa vezi daca linia de design pe care o foloseste acesta se ragaseste in toate celelalte proiecte ale acestuia sau daca stilul lui variaza, daca are elemente de unicitate, de originalitate. Nu spun ca una dintre acestea este mai buna sau cealalta mai rea. Atunci cand ai o viziune clara asupra ceea ce vrei, este mai bine sa te duci la cineva care poate sa puna in aplicare ce vrei tu, fara sa faca experimente. La fel este si in cazul web site-urilor demonstrative care te pot ajuta sa iti faci o idee de cum va arata web site-ul tau la final.


Atunci cand te decizi asupra unui website pe care vrei sa il dezvolti, indicat este sa ai totul clar in ceea ce presupune acesta pentru ca si designerul caruia ii explici sa inteleaga. Acest lucru tine si de capacitatea ta de a exprima ce vrei. Daca iti este greu sa explici ce vrei, atunci poti sa apelezi la exemple. Mai multa informatie este cu siguranta mai buna decat informatie eronata. Face de cele mai multe ori munca mai usoara si nu la fel de stresanta.
 
     
Parteneri in proiect: ARIES OLTENIA   ARoTT   ADR Sud-Vest Oltenia   AIESEC Craiova   SC IPA SA suc Craiova   CCI Valcea   OTIMMC